Fearon Hay Harbour Edge House 1910 (reworked)

A bit of a change from the usual style of house I post, however this house by one of my favourite architects house is so different that I surprisingly like it.

This 4500sqf house in Aucklands Herne Bay had a total overhaul in 2014. The remodel and extension has been executed in line with the requirements of modern day living whilst still responding directly to the surrounds and coastal outlook. It has a real beach house feel to it, yet is only minutes drive away from the central city.

The newly added skylit kitchen moulds together the old and new part of the home, thus conceived as an internal courtyard between old and new. This space anchors the two wings and frames the stunning outlook.

55d55ec168333ad08845bf0ec071374d

fcfb0c2d19a4fd58cae0582dd05e5fe5

dbf336a7d0e582dc2cc3ca79c4f8a4df

e56a71befeaab887bd1cada52972c299

9e389b9e73752232c7e849c33d938539

472a5391e0a848be41a8ec38a2ef5ec5

ab90137aca3db3fd5005cee41a2a8db3

66913a998b9ba95fa7fc790f7f6ce9e8

dcb4ba0918a500e1848fc64f9131b598

6347a67bf8b806aa7f38cda6bf95bff8

7885872066cf3e95c0777f68a9f37a83

5a53d33f73e6b7dcd1de1cb5bb9783e4

0d144207cc978a6cdd8d4ffed972d4a4

0977367390bdb6d504783f05cd8e0f35

b5df50cc76b0f59e8fe602e3d78fc464

Harry – A.N.Z

Advertisements

Lake Hayes House

This style of house is slightly different than my other posts, it is a Mason and Wales designed home in the Central Otago region of the South Island  with its form giving reference to the physical and regional aspects of the site. Local stone has been used to ground it in to the surrounding environment. The broad platform provided, supports a much lighter horizontal steel and glass structure that relates to the flat pane and stillness of the lake.
Rock, sandstone, marble and blackened metal have been used in the homes construction.

ImageImageImageImageImageImageImageImage

 

Harry – A.N.Z

Fearon Hay 1973 House Reworked

This stunning property located in Auckland’s Remuera was originally commissioned in 1973. In 2005, the owners undertook a full rework of the residence of which included inserting fine steel framed glazing amongst the original solid concrete columns, beams and shear walls. The exposed concrete is softened by a sarked timber ceiling throughout. A new pavilion for sleeping was constructed above a landscaped podium integrated into the existing front lawn. Also new cantilevered concrete pergola structures provide shelter over the entry and are reference to key elements in the original building.

ImageImageImageImageImageImageImageImage

 

Harry – A.N.Z

Parsonon’s Wairau Valley House

The following house built by Pasonon architects and completed in 2010 sits in stunningly with the South Island landscape in which it is set in. The house has a strong connection to the land spatially and materially. The multitude of spaces are housed beneath low sloping roofs which are pitched on solid, heavy lined concrete walls. These walls along with other structures are also used to define indoor and outdoor spaces. Motivate yourself with the following pictures!

ImageImageImageImageImageImageImageImage